sobota, 1 października 2016

Chleb z płatkami gryczanymi i żurawiną

Chleb z płatkami gryczanymi i żurawiną

500 g mąki pszennej
120 g płatków gryczanych
20 g świeżych drożdży
200 ml gorącej wody
200 ml zimnego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
50 g suszonej żurawiny
     
1. Do dużej miski wlewamy gorącą wodę i zimne mleko. Dodajemy płatki gryczane, mąkę, następnie drożdże, cukier i sól. Na koniec żurawinę i mieszamy. Powinniśmy otrzymać elastyczne ciasto nie przylegające do dłoni. Będziemy musieli tak wyrabiać to ciasto około 20 minut.

2. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. 

3. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej - jednej dużej lub dwóch małych. Powinno sięgać do połowy formy.

4. Znowu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

5. Tuż przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch chleba olejem.

6. Pieczemy 40 minut w 190 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz