sobota, 8 października 2016

Chleb z orzechami i płatkami owsianymi

Chleb z orzechami i płatkami owsianymi

550 g mąki pszennej
115 g płatków owsianych (plus trochę do posypania)
15 g masła
150 ml mleka
200 ml wody
2 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży
2 łyżki miodu
80 g orzechów laskowych
     
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 140 minut.

4. Wierz ciasta smarujemy wodą i posypujemy płatkami owsianymi.

5. Pieczemy w 200 stopniach przez 45 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz