Zaczyn:
100 g zakwasu
100 g mąki żytniej typ 720
50 g mąki żytniej typ 2000
150 ml wody
"Zasmażka":
150 g mąki żytniej typ 720
350 ml wody
Ciasto właściwe:
zaczyn
"zasmażka"
480 ml wody
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
500 g mąki orkiszowej typ 850
500 g mąki żytniej typ 720
1. Składniki na zaczyn mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolitą gładką masę. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.
2. "Zasmażka": mąkę prażymy na suchej patelni pilnując żeby się nie przypaliła. Przesypujemy do miski i zalewamy wodą. Mieszamy dokładnie żeby grudek nie było. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.
3. Łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto właściwe. Mieszamy ciasto przez 10 minut. Będzie bardzo klejące dlatego najlepiej użyć robota kuchennego.
4. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia.
5. Przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 3 godziny.
6. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy chleby przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.
Smacznego!
na jakie foremki jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńNie pamiętam dokładnie, takie około 10x25 cm, może 10x30, coś koło tego.
Usuń