poniedziałek, 24 października 2016

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasiwe

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasiwe

Składniki na 2 bochenki:

Zaczyn:
540 g mąki żytniej typ 2000
540 ml wody
220 g zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:
345 g mąki żytniej typ 2000
450 g mąki orkiszowej typ 2000
600 ml wody
4 łyżeczki soli
150 g ziaren słonecznika
     
1. Najpierw zaczyn: mieszamy ze sobą wszystkie składniki w dużej misce. Ciasto będzie raczej rzadkie i koszmarnie klejące się do dłoni więc zróbmy to łyżką. Nie musimy jakoś bardzo mocno mieszać, wystarczy 2-3 minuty żeby się składniki ze sobą połączyły.

2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 12-16 godzin.

3. Po tym czasie dodajemy wszystkie składniki na ciasto właściwe i ponownie mieszamy łyżką (lub mikserem ze stosownym hakiem). Tym razem nieco dokładniej. Mikserem ze 3 minuty, łyżką około 10.

4. Przekładamy do foremek (natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia). Nakładamy maksymalnie do 3/4 wysokości.

5. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na wiele godzin, aż ciasto urośnie do krawędzi formy. Powinno to trwać 2-6 godzin, z zależności przed wszystkim od temperatury i siły zakwasu.

6. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy chleb przez 15 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.

7. Po upieczeniu studzimy na kratce i kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Na ciepło będzie się bardzo kleił do noża.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz