piątek, 21 października 2016

Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na zakwasie

Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na zakwasie

Na 2 bochenki:

Zaczyn:
100 g zakwasu
200 g mąki orkiszowej typ 1850
100 ml wody

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
100 g mąki żytniej typ 720
400 g mąki pszennej
230 ml wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
     
1. Składniki na zaczyn mieszamy łyżką aż się połączą i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin.

2. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny.

4. Przekładamy wyrośnięte ciasto do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy i zostawiamy na 1,5 godziny.

5. Pieczemy 10 minut w temperaturze 230 stopni. Potem zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz