sobota, 29 października 2016

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z orzechami

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z orzechami

300 g mąki żytniej typ 2000
150 g mąki pszennej typ 550
100 g zakwasu żytniego
500 ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
100 g orzechów laskowych
     
1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce i łyżką wyrabiamy ciasto. Wystarczy tylko porządnie zamieszać do połączenia się składników, jakieś 3 minuty.

2. Przekładamy ciasto do dużej keksówki (albo dwóch małych). Ciasto powinno sięgać mniej więcej do połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy (lub prawie do brzegów).

3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy 60 minut. Po tym czasie ostrożnie i delikatnie wyjmujemy chleb z formy, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy chleb jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy chleb w środku na około 1 godzinę. Następnie wyjmujemy i zostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz