niedziela, 30 października 2016

Chleb z San Francisco

Chleb z San Francisco

400 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
250 g aktywnego zakwasu żytniego
375 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki octu balsamicznego
mleko do posmarowania chleba
     
1. Do wody wsypujemy drożdże i cukier. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut.

2. Po tym czasie dodajemy 375 g mąki pszennej (jasnej), zakwas, ocet i sól. Dokładnie mieszamy żeby wszystkie składniki się połączyły, żeby w mące nie było grudek. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

3. Po tym czasie dodajemy pozostałe 25 g jasnej mąki pszennej i całą mąkę pełnoziarnistą. Zagniatamy ciasto. Będzie dość luźne i lepiące. Wyrabiamy około 10 minut.

4. Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia tak żeby sięgało do połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin (2-5, w zależności od temperatury otoczenia) do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć do samych brzegów formy.

5. Wówczas delikatnie smarujemy wierzch chleba mlekiem, nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy chleb 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego!

2 komentarze: