niedziela, 23 października 2016

Francuski chleb pszenny na zakwasie

Francuski chleb pszenny na zakwasie

Składniki na 2 małe bochenki lub jeden wielki:

Zaczyn:
40 g zakwasu
140 g mąki pszennej
10 g mąki żytniej typ 2000
90 g wody

Ciasto właściwe:
800 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej typ 2000
450 g wody
2 łyżeczki soli
cały zaczyn
     
1. Mieszamy wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy i zostawiamy na 12-14 godzin w ciepłym miejscu, ewentualnie w temperaturze pokojowej.

2. Ciasto właściwe: najpierw mieszamy mąkę z wodą, aż do połączenia.

3. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.

4. Dodajemy sól, krótko zagniatamy i łączymy z zaczynem. Zagniatamy około 10 minut. Gdyby ciasto było za luźne to dosypujemy odrobinę mąki, jak za suche to troszkę wody. Ma być średnio ścisłe. Tak żeby łatwo się wyrabiało, ale nie kleiło do dłoni.

5. I teraz musimy pomyśleć, czy robimy jeden wielki bochenek, czy dwa mniejsze. Jeśli jeden to po prostu wkładamy ciasto do miski. Jeśli dwa to dzielimy na pół i obie połówki wkładamy do osobnych misek żeby wyrastały.

6. Przykrywamy i zostawiamy na 2,5 godziny. Po pierwszej godzinie wyjmujemy ciasto z miski, rozpłaszczamy je i z każdej strony zawijamy na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do środka. W ten sposób napinamy dolną część chleba, która potem będzie górą bochenka. I wkładamy znowu do miski do wyrastania. Po drugiej godzinie robimy to samo. I po kolejnych 30 minutach również.

7. Formujemy bochenek, układamy na blasze, na której będziemy piec i oprószamy mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy przede wszystkim od temperatury otoczenia i siły naszego zakwasu. Będzie to mniej więcej 2-6 godzin.

8. Jak chleb mniej więcej podwoi objętość to nacinamy go ukośnie w kilku miejscach i pieczemy 40 minut w 240 stopniach. Piekarnik przed wsadzeniem chleba lekko parujemy, czyli psikamy do niego trochę wody, najlepiej taką spryskiwaczką do kwiatów. Albo rzucamy na dno kilka kostek lodu.
Gdyby chleb mocno nam się zarumienił podczas pieczenia (za mocno) to przykrywamy go kawałkiem folii aluminiowej.

9. Od razu po wyjęciu z piekarnika kilka razy spryskujemy chleby spryskiwaczką do kwiatów.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz