środa, 26 października 2016

Chleb firmowy (pszenny chleb na zakwasie)

Chleb firmowy (pszenny chleb na zakwasie)

300 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 750)
180 ml wody
90 g zakwasu żytniego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
     
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego (ciasto bardzo się klei). Wyrabiamy przez 7-10 minut.

2. Wyrobione ciasto przekładamy (najlepiej mokrymi dłońmi) do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (do połowy wysokości foremki), przykrywamy i zostawiamy do wyrastania na minimum 12 godzin. Aż ciasto sięgnie brzegów formy.

3. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy na ok. 20 minut i dopiero wyjmujemy z formy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz