poniedziałek, 17 października 2016

Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

500 g maki pszennej
300 ml wody
150 zakwasu żytniego
2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
1 łyżeczka cukru

odrobina oleju do posmarowania chleba
mąka do posypania chleba
     
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin.

3. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem, tym razem na około 5 godzin.

5. Smarujemy chleb odrobiną oleju i posypujemy mąką.

4. Pieczemy 40 minut w 190 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz