300 g mąki pszennej typ 550
200 g mąki żytniej typ 2000
100 g zakwasu żytniego
400 ml wody
100 g suszonej żurawiny
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy łyżką. Nie musimy dokładnie wyrabiać ciasta, tylko tyle żeby składniki się połączyły ze sobą. Czyli ok. 2-3 minuty.
2. Przekładamy ciasto do dużej keksówki (albo do dwóch małych). Tak żeby sięgało do połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12-16 godzin - aż urośnie do brzegów formy.
3. Pieczemy w 200 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy chleb z formy i dopiekamy już bez formy przez 15 minut.
4. Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Smacznego!
maka zytnia 2000 razowa???
OdpowiedzUsuńTak. Mąka typ 2000 (niezależnie czy pszenna czy żytnia) z samej definicji jest razowa. Razowa czyli raz mielona. Czyli właśnie typ 2000.
Usuń