środa, 12 października 2016

Chleb orkiszowy z sezamem

Chleb orkiszowy z sezamem

400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu
nasiona sezamu do posypania
odrobina mleka do posmarowania chleba
     
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

2. Przekładamy wyrobione ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto ma sięgać do połowy jej wysokości). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

3. Smarujemy wierzch mlekiem i pieczemy 60 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz