sobota, 15 października 2016

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z cebulą i natką pietruszki

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z cebulą i natką pietruszki

Składniki na 2 bochenki:

Zaczyn:
100 g aktywnego zakwasu żytniego
180 g mąki żytniej typ 2000
180 g wody

Ciasto:
600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
200 g mąki żytniej typ 2000
210 ml wody
2 łyżki oliwy
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki maku do ciasta + 2 łyżeczki maku do posypania chleba
     
1. Wszystkie składniki na zaczyn łączymy ze sobą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 8-10 godzin.

2. Cebulę kroimy w małą kosteczkę i szklimy na patelni na odrobinie oleju.

3. Również bardzo drobno kroimy natkę pietruszki.

4. Dodajemy do zaczynu obie mąki, mak, sól, cukier i wodę. Wyrabiamy przez około 7 minut, a następnie dodajemy oliwę, cebulę i natkę pietruszki. I wyrabiamy kolejne 7 minut.

5. Zostawiamy w misce pod przykryciem na 1 godzinę żeby ciasto podrosło.

6. Przekładamy do foremki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 6 godzin.

7. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy chleb przez 10 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 210 i pieczemy kolejne 20 minut. Potem zmniejszamy do 190 i pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy chleb w środku (piekarnika oczywiście nie otwieramy). Niech sobie spokojnie tam postoi 1,5-2 godziny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz