piątek, 30 września 2016

Chleb orkiszowy z kawą na ziemniakach

Chleb orkiszowy z kawą na ziemniakach

150 g mąki pszennej typ 2000
150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750
2 łyżki oleju
80 ml mleka
20 g świeżych drożdży
2 ziemniaki (około 250 g przed ugotowaniem i obraniem)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
3 łyżeczki kawy rozpuszczanej
     
1. Gotujemy ziemniaki, odlewamy je i gnieciemy na papkę. Czekamy aż wystygną.

2. Łączymy je z resztą składników i wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym. Ciasto się klei dlatego warto użyć robota.

3. Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

4. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy i zostawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

5. Tuż przed wsadzeniem chleba do piekarnika spryskujemy go oliwą.

6. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy chleb przez 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy chleb w środku jeszcze na 30 minut.

7. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. bardzo lubię pieczywo na ziemniakach. ciekawa jestem jak smakuje z dodatkiem kawy :)

    OdpowiedzUsuń