niedziela, 9 października 2016

Chleb na żurku

Chleb na żurku

500 g mąki pszennej typ 550 lub nieco wyższy
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
75 gram mąki żytniej typ 720)
25 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
2 łyżki słonecznika
1,5 łyżki siemienia lnianego
330 ml żurku
     
1. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. 

4. Pieczemy godzinę w 200 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz