wtorek, 25 października 2016

Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem

Zaczyn:
100 g aktywnego zakwasu żytniego
130 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)
250 g wody

Ciasto właściwe:
500 g mąki pszennej
cały zaczyn
350 ml wody
100 g słonecznika
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
     
1. Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy ze sobą w dużej misce, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 12 godzin.

2. Ciasto właściwe: wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy, np. dużą drewnianą łyżką. Ciasto będzie bardzo luźne więc nie nadaje się do wyrabiania rękami. Wystarczy mieszać tylko do połączenia się składników.

3. Przekładamy ciasto do keksówki (jednej dużej lub dwóch małych). Tak żeby sięgało do połowy formy. Foremka oczywiście wyłożona papierem do pieczenia.

4. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy na kilkanaście godzin do wyrośnięcia. Czas może być różny, w zależności od wielu czynników. Przy sprzyjających warunkach może i po kilku godzinach już wyrosnąć, przy mniej sprzyjających nawet i z 16-18 godzin trzeba czekać. Aż wyrośnie do brzegów formy.

5. Gdy chleb wyrośnie do brzegów formy wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 45 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz