czwartek, 6 października 2016

Klasyczny chleb żytni

Klasyczny chleb żytni

375 g mąki żytniej typ 720
20 g drożdży
250 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki słonecznika - do posypania po wierzchu 
     
 1. Wszystko - oprócz słonecznika - wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy 10 minut. Najlepiej użyć robota kuchennego, bo ciasto klei się do dłoni.

2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki i ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

4. Wyrośnięte ciasto posypujemy słonecznikiem.

5. Pieczemy 40 minut w 190 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz