190 g mąki pszennej
135 g mąki pszennej razowej
135 g zakwasu
8 g drożdży świeżych
1 ziemniak (po obraniu około 100 g)
160 g wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
70 g orzechów laskowych
1. Ziemniaka gotujemy, czekamy aż wystygnie i zgniatamy.
2. Łączymy go z resztą składników i wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.
3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
5. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy chleb na 40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz