piątek, 7 października 2016

Chleb na zakwasie z orzechami laskowymi

Chleb na zakwasie z orzechami laskowymi

190 g mąki pszennej
135 g mąki pszennej razowej
135 g zakwasu
8 g drożdży świeżych
1 ziemniak (po obraniu około 100 g)
160 g wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
70 g orzechów laskowych
     
1. Ziemniaka gotujemy, czekamy aż wystygnie i zgniatamy.

2. Łączymy go z resztą składników i wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę.

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem na godzinę.

5. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy chleb na 40 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz