100 g zakwasu
350 ml wody
350 g mąki żytniej typ 720
130 g mąki pszennej typ 650
1,5 łyżeczki soli
garść ulubionych ziaren (u nas pestki dyni i płatki czosnku)
1. Łączymy ze sobą w misce wszystkie składniki i mieszamy łyżką ok. 3 minuty.
2. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W zależności od warunków zajmie to około 3-6 godzin.
3. Po tym czasie przekładamy do keksówki i wkładamy do zimnego piekarnika. Na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą i włączamy grzanie na około 40-45 stopni. W tej temperaturze ciasto powinno wyrosnąć po około 3 godzinach.
4. Jak znacznie wyrośnie to podnosimy temperaturę do 220 stopni i ustawiamy czas na 60 minut.
5. Studzimy na kratce i kroimy po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz