poniedziałek, 31 października 2016

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

100 g zakwasu
350 ml wody
350 g mąki żytniej typ 720
130 g mąki pszennej typ 650
1,5 łyżeczki soli
garść ulubionych ziaren (u nas pestki dyni i płatki czosnku)
     
1. Łączymy ze sobą w misce wszystkie składniki i mieszamy łyżką ok. 3 minuty.

2. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W zależności od warunków zajmie to około 3-6 godzin.

3. Po tym czasie przekładamy do keksówki i wkładamy do zimnego piekarnika. Na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą i włączamy grzanie na około 40-45 stopni. W tej temperaturze ciasto powinno wyrosnąć po około 3 godzinach.

4. Jak znacznie wyrośnie to podnosimy temperaturę do 220 stopni i ustawiamy czas na 60 minut.

5. Studzimy na kratce i kroimy po całkowitym ostygnięciu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz