Składniki na 2 bochenki:
600 g mąki pszennej typ 650, 750
25 g świeżych drożdży
300 ml mleka
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki soli
1 łyżka (może być z górką) gęstego przecieru pomidorowego
60 g suszonych pomidorów
5 łyżek zalewy z suszonych pomidorów
5 łyżek oliwy z oliwek
1 duża cebula
1. Pomidory kroimy dość drobno, cebulę również. Łączymy z resztą składników i wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.
2. Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4. Pieczemy 45 minut w 190 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz