Zaczyn:
100 g mąki orkiszowej typ 1850
100 g mąki żytniej typ 720
50 g mąki żytniej typ 2000
150 g zakwasu żytniego
150 ml wody
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
400 g mąki orkiszowej typ 850
300 ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
1. Składniki za zaczyn łączymy ze sobą i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin.
2. Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Zostawiamy pod przykryciem na 4 godziny.
3. Przekładamy do dużej keksówki i ponownie zostawiamy pod przykryciem na 4 godziny.
4. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz