Zaczyn:
200 g mąki żytniej typ 720
200 g wody
80 g aktywnego zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
300 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki pszennej typ 550
300 ml wody
cały zaczyn
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
100 g zielonych oliwek
1. Wszystkie składniki na zakwas mieszamy w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12-16 godzin.
2. Wszystkie składniki na ciasto właściwe (oprócz oliwek) łączymy ze sobą w dużej misce i mieszamy łyżką. Nie musimy dokładnie ciasta wyrabiać. Wystarczy do połączenia się składników, czyli jakieś 3 minuty.
3. Na koniec delikatnie wciskamy w ciasto oliwki, tak żeby ich nie zmiażdżyć.
4. Całość przekładamy do dużej formy (albo 2 małych) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ma sięgać do połowy wysokości formy.
5. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Ciasto musi wyrosnąć do brzegów formy. Potrwa to 6-12 godzin.
6. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i pieczemy chleb 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy i wkładamy tak luzem do piekarnika. Dopiekamy jeszcze 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz