niedziela, 2 października 2016

Chleb pszenno-żytni z kaparami

Chleb pszenno-żytni z kaparami

Składniki na 2 bochenki:
300 g mąki pszennej typ 650
200 g mąki żytniej typ 720
100 g kaparów wraz z zalewą
300 ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
20 g świeżych drożdży
     
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

2. Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczką na 1 godzinę.

3. Przekładamy wyrośnięte ciasto do natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia foremek i znów przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę.

4. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 190 stopni. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz