I faza zaczynu:
50 g zakwasu żytniego
60 g mąki żytniej
60 g wody
Wymieszać, przykryć, odstawić na 6-8 godzin
II faza zaczynu:
ciasto z pierwszego etapu
60 g mąki żytniej
50 g wody
Wymieszać, przykryć, odstawić na 8-12 godzin
III faza zaczynu:
ciasto z drugiego etapu
60 g mąki żytniej
60 g wody
Wymieszać, przykryć, odstawić na 4-5 godzin
Ciasto chlebowe:
cały przygotowany wcześniej zaczyn
270 g mąki pszennej typ 750
130 g mąki typ 2000
200 g mąki pszennej typ 2000
75 g mąki owsianej razowej
400 ml wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1. Mąki mieszamy z wodą i odstawiamy na 20 minut.
2. Dodajemy zaczyn, sól i cukier. Wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut, dajemy mu minutę odpocząć i wyrabiamy kolejne 3 minuty.
3. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut.
4. Następnie przekładamy do foremek (to jest przepis na dwa bochenki) wysypanych mąką bądź wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
5. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni i pieczemy chleby przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy kolejne 40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz