wtorek, 1 listopada 2016

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Zaczyn:

125 g mąki żytniej typ 2000
125 ml wody
100 g zakwasu

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
400 g mąki żytniej typ 2000
3 łyżeczki soli
400 ml wody
ulubione ziarna lub dodatki

     
1. Składniki na zaczyn mieszamy ze sobą w misce, miskę zawijamy folią spożywczą i zostawiamy na 12 godzin.

2. Po tym czasie dodajemy resztę składników i mieszamy. Nie musimy dokładnie wyrabiać cista, mąka żytnia tego nie wymaga. Mieszamy tylko do dokładnego połączenia się składników.

3. Przekładamy ciasto do keksówki (do połowy wysokości), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 5-6 godzin. Powinno wyrosnąć mniej więcej dwukrotnie. Raczej nie należy zostawiać cista do wyrastania na dłużej niż 6 godzin. Za bardzo się zakwasi i będzie niezbyt dobry chleb.

4. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez około 70 minut. Po upieczeniu przekładamy go na kratkę i pozwalamy przestygnąć. Nie kroimy na ciepło.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz