poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Wieloziarnisty chleb pszenno-żytni

Wieloziarnisty chleb pszenno-żytni

600 ml wody
200 ml maślanki
300 g pełnoziarnistej mąki żytniej (typ 2000)
250 g mąki pszennej
150 ml jasnego piwa
300 g płatków owsianych
225 g siemienia lnianego
150 g ziaren słonecznika
115 g sezamu
30 g soli
10 g świeżych drożdży
     
1. Do dużej miski wlewamy płyny i wkruszamy drożdże. Mieszamy łyżką aż się rozpuszczą.

2. Dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką 10 minut.

3. Przekładamy do foremki, w której będziemy wypiekać chleb. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 24 godziny.

4. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 90 minut. Studzimy na kratce i kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz