środa, 17 sierpnia 2016

Cebularze

Cebularze


NA FARSZ:
5 dużych cebul
6 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
4 łyżeczki maku

NA CIASTO:
500 g mąki
15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
2 łyżeczki cukru
1 jajko
1 szklanka letniego mleka
2 łyżeczki soli
60 g masła lub margaryny

DODATKOWO:
1 jajko do posmarowania

     


1. Cebulę kroimy w grubą kostkę, dodajemy sól, mak, olej i dusimy na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny.

2. Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

3. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

4. Formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.

5. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, następnie pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz