czwartek, 11 sierpnia 2016

Bułki do burgerów


Bułki do burgerów


Na 6 bułek:
400 g mąki

250 ml wody

8 g soli

3 g drożdży instant (około 1 łyżeczki)

1 jajko (do posmarowania bułek)

opcjonalnie jako dodatek:
 - 80 g czarnych grubo pokrojonych oliwek
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę i zrumienionego na patelni

- 80 g startego sera gruyère

- 120 g sera camembert pokrojonego w małą kostkę

- 100 g kiełbasy chorizo, drobno pokrojonej

- 80 g suszonych pomidorów, drobno pokrojonych

- 80 g drobno potłuczonych orzechów włoskich

- 1 kopiasta łyżka sproszkowanego curry
      
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ręcznie ok. 15 minut, robotem kuchennym 7 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy opcjonalne dodatki.

2. Formujemy 6 bułek, spłaszczamy je dłonią. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

3. Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Opcjonalnie można posypać sezamem, makiem czy innym ulubionym dodatkiem.

4. Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie i wlewamy do niego szklankę wody. Nagrzewamy do 210 stopni.

5. Wkładamy bułki i pieczemy przez 15 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz