sobota, 20 sierpnia 2016

Bułki kajzerki kukurydziane

Bułki kajzerki kukurydziane

300 ml mleka
150 g mąki kukurydzianej
400 g maki pszennej
20 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki syropu klonowego
50 g masła

Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
     
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne ciasto. 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Dzielimy ciasto na 9 części. Z każdej z nich formujemy bułkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

5. Nacinamy ostrym nożem lub żyletką krzyż na środku każdej bułki i smarujemy je mlekiem.

6. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz