niedziela, 14 sierpnia 2016

Rogale solanki

Rogale solanki


500 g mąki pszennej typ 650
1 jajko
0,5 szklanki letniego mleka
0,5 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
5 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru

1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zwinięciem
jajko z odrobiną mleka do posmarowania rogali
sól morska gruboziarnista do posypania rogali

     

1. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut przy pomocy robota kuchennego. Przykrawamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

2. Dzielimy ciasto na 2 części. Każdą z nich wałkujemy w okrąg i dzielimy jak pizzę na 8 części. Każdy trójkąt smarujemy olejem i zawijamy rogale (zaczynając od szerszego końca).

3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

4. Wyrośnięte rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy gruboziarnistą morską solą.

5. Pieczemy około 20 minut (do zarumienienia się) w 180 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz