sobota, 13 sierpnia 2016

Bułgarski chlebek-słonecznik

Bułgarski chlebek-słonecznik

Bułgarski chlebek-słonecznik


Składniki da ciasto:
1 kg mąki pszennej
3 duże jajka
3 łyżki octu winnego
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
500 ml letniego mleka
12 g drożdży instant

Dodatkowo:
125 g roztopionego masła
kilka łyżek sezamu do posypania (lub słonecznika)
roztrzepane żółtko do posmarowania
     
1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

2. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do naoliwionej miski i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę (do podwojenia objętości).

3. Wykładamy ciasto na blat i przez kilka chwil wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na okrąg o średnicy 30-35 cm i grubości około 1 cm.

4. Pierwszy placek dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem, przykrywamy drugim płatem, znów smarujemy i tak cały czas, aż 4 płaty ciasta położymy. Ostatni placek także z wierzchu smarujemy masłem.

5. Dzielimy przy pomocy ostrego noża na 16 kawałków jak tort.

6. Tortownicę o średnicę 26-30 cm wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Każdy trójkąt ciasta zawijamy jak rogala, czyli zaczynając od najszerszej części do najwęższej. Układamy w tortownicy (10 dookoła i 6 w środku - jak na zdjęciu na dole). Jeżeli zostało nam jakieś roztopione masło to polewamy wierzch ciasta.

7. Odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ziarnami sezamu (lub słonecznika).

8. Pieczmy około 30-35 minut w 200 stopniach (do suchego patyczka - koniecznie musimy sprawdzić). Jeżeli w trakcie pieczenia chleb za bardzo się zrumieni to przykrywamy folią aluminiową.

Smacznego!


Bułgarski chlebek-słonecznik

Bułgarski chlebek-słonecznik

Bułgarski chlebek-słonecznik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz