środa, 17 sierpnia 2016

Chałka

Chałka

250 ml ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży (albo 20-25 g świeżych)
60 g miodu
20 ml oliwy z oliwek
1 jajko (plus jeszcze jedno do posmarowania chałek)
1 płaska łyżeczka soli
550 g mąki pszennej
mak/sezam do posypania
     
1. Składniki na ciasto wyrabiamy przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

2. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

3. Wyjmujemy ciasto na blat  i dzielimy na 4 części. Każdą z tych części znowu na 4. I rolujemy ja na długie cienkie wałki. Otrzymamy 16 wałków, po 4 na każą chałkę. Zaplatamy je tak jak na zdjęciu poniżej.

Chałka
zdjęcie z www.creativejewishmom.com

4. Wykładamy chałki na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy 20 minut.

6. Po upieczeniu studzimy (przed krojeniem i zjedzeniem) przynajmniej 1 godzinę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz