niedziela, 28 sierpnia 2016

Chleb orkiszowo-pszenno-żytni z wieloma ziarnami

Chleb orkiszowo-pszenno-żytni z wieloma ziarnami
 
100 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki pszennej razowej typ 2000
200 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
200 g mąki żytniej chlebowej typ 720
400 ml wody
50 g sezamu
50 g siemienia lnianego
50 g ziaren słonecznika
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
10 g drożdży instant
     
1. Namaczamy ziarna w wodzie i trzymamy przez godzinę.

2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym (ciasto będzie bardzo klejące więc lepiej użyć robota).

3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

4. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

5. Pieczemy (grzałki góra-dół) 30 minut w 200 stopniach. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy z formy i wstawiamy na termoobieg jeszcze na 15 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz