piątek, 12 sierpnia 2016

Bagietki orkiszowe




Bagietki orkiszowe
Składniki na 4 sztuki:

700 g mąki orkiszowej typ 700
300 ml wody
60 g oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
30 g świeżych drożdży
      
1. Robimy zaczyn, czyli drożdże łączymy z cukrem i  łyżką wody. Odstawiamy na 15 minut
2. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ręcznie 15 minut, robotem kuchennym 7 minut.

3. Następnie przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi swoją objętość).
4. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy długą bagietkę. Układamy na formie do bagietek lub zwykłej blasze z piekarnika.

5. Przykrywamy i ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia.

6. Każdą bułkę nacinamy z ukosa w kilku miejscach

7. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i spryskujemy wewnątrz wodą (najlepiej ze spryskiwacza). Do zaparowanego piekarnika wkładamy bułki i pieczemy 20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz