piątek, 19 sierpnia 2016

Rogale

Rogale

500 g mąki pszennej
250 ml wody
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
     
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne ciasto. 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Blat wysypujemy mąką i wykładamy na niego wyrośnięte ciasto. Wałkujemy w okrąg o średnicy ok. 30 cm. Koło kroimy na 8 trójkątów i każdy z nich zawijamy w rulon i formujemy w dłoniach tak żeby otrzymać rogala.

4. Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

5. Rozrabiamy w miseczce 4 łyżki wody i 1 łyżeczkę cukru i tym roztworem smarujemy rogale tuż przed wsadzeniem do piekarnika - dzięki temu skórka będzie chrupiąca.

6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy rogale około 20 minut, aż będą rumiane.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz