sobota, 20 sierpnia 2016

Bułki orkiszowe na piwie

Bułki orkiszowe na piwie

Składniki na 12 bułek:
500 g mąki orkiszowej typ 550
250 g mąki orkiszowej typ 1850
250 ml jasnego piwa
100 ml wody
20 g świeżych drożdży
50 g masła
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
ulubione ziarna do posypania bułek
     
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Dzielimy ciasto na 12 części i z każdej z nich formujemy bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

4. Smarujemy bułki olejem i posypujemy ulubionymi ziarnami.

5. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz