czwartek, 11 sierpnia 2016

Najlepsze bułki do burgerów

Najlepsze bułki do burgerów

Na 6 dużych bułek:

500 g mąki
300 ml wody
35 g miękkiego masła
7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży)
10 g soli

     
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ręcznie ok, 15 minut, robotem kuchennym 7 minut.

2. Odkładamy wyrobione ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

3. Ciasto dzielimy na 6 równych części, lepimy kulki i spłaszczamy je dłonią. Powinny mieć ok 2 cm wysokości. Układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem), ale nie za blisko siebie, jeszcze urosną.

4. Opcjonalnie posypujemy ulubionymi ziarnami.

5. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

6. Pieczemy 15 minut w 210 stopniach.

Smacznego!

2 komentarze: