niedziela, 21 sierpnia 2016

Orkiszowe bułki nadziewane dżemem mandarynkowym

Orkiszowe bułki nadziewane dżemem mandarynkowym

520 g mąki orkiszowej typ 550
6 g suszonych drożdzy
2 jajka
200 ml mleka
3 łyżki cukru
50 g masła
1 łyżeczka soli
marmolada mandarynkowa (lub inna) do nadzienia bułek
     
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

3. Dzielimy na 12 części, z każdej z nich lepimy kulkę i spłaszczamy dłonią. Na środek kładziemy łyżeczkę marmolady i lepimy bułkę.

4. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia klejeniem w dół. 

5. Ponownie przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

6. Wierz każdej bułki smarujemy mlekiem i pieczemy ok. 20 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz