poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

Na dwa bochenki:
500 g mąki pszennej
100 ml wody
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
70 g pestek dyni (plus trochę do posypania pieczywa)
     
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Potrwa to około 15 ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

2. Ilość wody zależy od wilgotności dyni. Może to być trochę więcej niż 100 ml, może nieco mniej. Najlepiej dać trochę mniej, a potem w razie potrzeby dolewać w czasie wyrabiania.

3. Następnie przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

4. Formujemy dwa bochenki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy pestkami dyni i wciskamy je lekko. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

5. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy na kratce.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz