środa, 31 sierpnia 2016

Chleb pszenny

Chleb pszenny
 
400 g mąki pszennej
240 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
jajko i mleko (do posmarowania chleba)
     
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy ciasto. 15-20 minut ręcznie lub 7-10 minut robotem kuchennym.

2. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
 
3. Wyjmujemy ciasto na wysypany mąką blat i formujemy bochenek. Ponownie przykrywany ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
 
4. Jak ciasto wyrośnie to ostrym nożem (lub żyletką) nacinamy ukośnie wierzch w kilku miejscach i smarujemy dokładnie jakiem roztrzepanym z mlekiem. 

5. Pieczemy 35 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz