sobota, 27 sierpnia 2016

Bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe

500 g mąki orkiszowej typ 550
275 ml mleka
6 g suszonych drożdży (lub około 20-25 g świeżych)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżeczki wody i 1 łyżeczka cukru - na glazurę
     
1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

2. Ciasto po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Dzielimy na 8 części i formujemy w nich okrągłe bułki.

4. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

5. Rozrabiamy w 4 łyżkach wody 1 łyżeczkę cukru i smarujemy tym roztworem bułki.

6. Każdą z bułek nacinamy ostrym nożem lub żyletką w dwóch miejscach.

7. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz