poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Bagietki z sezamem

Bagietki z sezamem

1 kg mąki pszennej typ 550
250 ml mleka
300 ml wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
2 łyżeczki soli
4 łyżki sezamu
     
1. Wszystkie składniki wsypujemy do miski (wsypujemy tylko 2 łyżki sezamu. Kolejne dwie będą potrzebne później) i wyrabiamy na gładką masę około 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym. 

2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Dzielimy na 5 części i z każdej z nich formujemy bagietki. Jak mamy foremkę to układamy je na foremce, jak nie mamy to po prostu formujemy kształt bagietek i zostawiamy luzem. Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 40 minut.

4. Następnie nacinamy ostrym nożem w poprzek z ukosa kilka razy, smarujemy z wierzchu wodą i posypujemy sezamem.

5. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 10 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz