czwartek, 18 sierpnia 2016

Bułki grahamki

Bułki grahamki

170 g mąki pszennej typ 650
320 g mąki graham (typ 1850)
ok. 315 ml wody
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
     
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym. Ciasto będzie się kleiło więc lepszy będzie robot.

2. Przekładamy wyrobione ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Wyjmujemy na blat posypany mąką i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy bułkę.

4. Odkładamy je na blachę wyłożoną papierem dopieczenia, dodatkowo posypanym mąką. Przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

5. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Czy można użyć świeże drożdże? Jeśli tak to ile? Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, można. Napisałem o drożdżach instant, bo ja akurat takich używam. Świeżych to będzie jakieś 20-25 gramów.

      Usuń
    2. Niestety nie wyszły bułki tylko płaskie placki i bardzo "pachnące" drożdżami :(

      Usuń
    3. Przykro mi :( Pieczywo czasem jest kapryśne, zwłaszcza jak jest chłodno.

      Usuń
    4. Zaraz się zabieram jeszcze raz za nie, tym razem bez modyfikacji przepisu :) Nie poddam się tak szybko! No chyba,że znów mi nie wyjdą ;)

      Usuń
    5. Ufam, że wyjdą ;) Być może będą potrzebować dłuższego czasu rośnięcia. Jak jest chłodno, to ten czas może się wydłużyć. Obserwuj buły po prostu.

      Usuń
    6. Udało się. Są pyszne :) Będę robić :)

      Usuń
    7. Noooo! Takie komentarze lubię ;)

      Usuń