wtorek, 30 sierpnia 2016

Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem na drożdżach

Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem na drożdżach

Składniki na dwa małe bochenki:
250 g mąki żytniej typ 720
300 g mąki pszennej typ 650
375 ml wody
6 g drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych)
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
100 gram ziaren słonecznika (plus odrobina do posypania chleba)
     
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto robotem kuchennym (będzie się bardzo kleiło) przez 7 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.

2. Przekładamy ciasto do niewielkich keksówek (mniej więcej do połowy wysokości) wyłożonych papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Aż ciasto w całości wypełni keksówki.

3. Po wyrośnięciu smarujemy chleby wodą i posypujemy słonecznikiem.

4. Do zimnego piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, wstawiamy chleby i pieczemy 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz