środa, 24 sierpnia 2016

Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu

Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu

340 g mąki pszennej
190 ml mleka
3 łyżki cukru
15 g świeżych drożdży
40 g roztopionego masła
1 żółtko
konfitura z czarnego bzu
1 żółtko wymieszane z odrobiną wody do posmarowania bułek
     
1. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy pół łyżki cukru i kilka łyżek ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

2. Mąkę mieszamy z pozostałym cukrem (2,5 łyżki), dodajemy mleko, masło, żółtko i spienione drożdże. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, powinno to potrwać około 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

3. Zostawiamy ciasto w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

4. Dzielimy je na 6 równych części i wałkujemy na prostokąty. Formujemy z nich bułki tak jak na zdjęciu poniżej.

Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu

5. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.

6. Smarujemy wierzch drożdżówek roztrzepanym żółtkiem z odrobiną wody. Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz