piątek, 12 sierpnia 2016

Bułki śniadaniowe


Bułki śniadaniowe


Na 12 bułek:
600 g mąki tortowej (typ 450)
350 ml mleka
2 łyżeczki drożdży instant
75 g cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła jajko
     

1. Wszystkie składniki za wyjątkiem jajka łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto (przez ok. 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym).

2. Zostawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Dzielimy ciasto na 12 części i formujemy okrągłe bułki. Przykrywamy i ponownie zostawiamy na 1 godzinę.

4. Grzbiet każdej bułki nacinamy ostrym nożem w dwóch miejscach i smarujemy rozbełtanym jajkiem.

5. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz