niedziela, 14 sierpnia 2016

Bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim

Bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim

350 g mąki pszennej
90 ml mleka
90 ml wody
30 g roztopionego masła
4 duże ząbki czosnku
3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
5 g drożdży instant
     
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą (czosnek wyciskamy przez praskę) i energicznie wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut przy użyciu robota kuchennego.

2. Wkładamy ciasto do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1,5 godziny.

3. Dzielimy ciasto na 9 części i z każdej z nich lepimy niewielkie bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.

4. Nacinamy ostrym nożem wierzch bułek i wkładamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz