piątek, 12 sierpnia 2016

Drożdżówki z domową masą makową

Drożdżówki z domową masą makową

MASA MAKOWA
250 g suchego maku
60 g miodu
100 g ulubionych bakalii (u nas daktyle, morele i śliwki)
25 g orzechów włoskich
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
50 g płatków migdałów
1 łyżeczka pasty waniliowej

DROŻDŻÓWKI
masa makowa z przepisu powyżej
20 g świeżych drożdży
60 g cukru
125 g mleka
340 g mąki pszennej
3 jajka
60 g masła
szczypta soli
     
1. Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut. Odsączamy i studzimy. Mielimy w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mięsa. 

2. Dodajemy pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową.

3. Przygotowujemy zaczyn na drożdżówki: do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki letniego mleka, oprószamy porządnie mąką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na pół godziny.

4. Dodajemy pozostałą mąkę, cukier, sól, dwa żółtka, roztopione i ostudzone masło i letnie mleko. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy je do wyrośnięcia aż podwoi objętość (na mniej więcej godzinę).

5. Ubijamy pianę z dwóch białek i łączymy ją z masa makową.

6. Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, wykładamy równo masę makową i składamy na dwa (jak list do koperty). Wykrawamy podłużne bułki i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
 
7. Po wyrośnięciu smarujemy bułki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu polewamy lukrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz