środa, 31 sierpnia 2016

Chleb szwajcarski z garnka żeliwnego

Chleb szwajcarski z garnka żeliwnego
 
600 g mąki pszennej (typ 650)
360 g wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suchych drożdży (albo 20-25 g świeżych)
     
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut ręcznie lub 7-10 minut robotem kuchennym).
 
2. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
 
3. Formujemy bochenek i układamy go na posypanym mąką papierze do pieczenia i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. na 1 godzinę.

4. Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury.

5. Gdy już chleb wyrośnie oprószamy go mąką i nacinamy żyletką wzdłuż i wszerz na krzyż.

6. Garnek żeliwny wyjmujemy z piekarnika (bardzo ostrożnie!), zdejmujemy pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenosimy chleb do garnka żeliwnego (razem z papierem), zakrywamy pokrywką i chowamy do piekarnika.
 
7. Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut.

8. Po upieczeniu chleb minimum godzinę studzimy na kratce. Nie kroimy na ciepło. Chleb podczas stygnięcia uzyskuje jeszcze swoją właściwą strukturę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz