Składniki na jedną dużą chałkę:
115 g mąki pszennej
115 g mąki pszennej tortowej
5 g drożdży instant
75 ml mleka
40 ml wody
1 jajko
30 g miękkiego masła
2 łyżeczki cukru
1 jajko do smarowania chałki
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
2. Ciasto dzielimy na 5 części. Każą z nich rolujemy w cienki wałek i zaplatamy chałkę jak na zdjęciu poniżej.
3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
75 ml mleka
40 ml wody
1 jajko
30 g miękkiego masła
2 łyżeczki cukru
1 jajko do smarowania chałki
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Ręcznie 15 minut, robotem kuchennym 7 minut. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrastania na 1 godzinę.
3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Robimy kruszonkę: składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy w dłoni na maślaną masę. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika.
5. Gdy chałka wyrośnie smarujemy ją rozkłóconym jajkiem i kruszymy na nią zamrożoną kruszonkę.
6. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Smacznego!
hm.... nigdy nie robiłam a uwielbiam!
OdpowiedzUsuńczas zrobić!
dziękuję za fajny i prosty przepis
:o)))
Pochwal się jak zrobisz ;)
Usuń